Pentru autori
Instrucțiuni pentru autori
Articolul Dumneavoastră va fi redactat și trimis redacției conform normelor tehnice și de conținut specificate mai jos:
A. NORME DE TEHNOREDACTARE
- Articolul se redactează în Microsoft Word și se salvează cu denumirea NUMEPrenume-TitlulLucrarii-Limba.docx
- Formatul paginii: ISO B5 (17,6 x 25,01 cm)
- Margini: 2 cm (sus, jos, stânga, dreapta)
- Font: Cambria
- Spacing: No spacing (Line spacing: 1.0)Formatul textului:
- Titlu: UPPERCASE (=MAJUSCULE), 13, BOLD, center
- Autor: Prenume NUME: 12, Bold, center
- Afiliere (instituție): 12, Normal, center
- E-mail: 11, Normal, center
Se preferă pe cât posibil utilizarea adreselor de e-mail instituționale, față de cele personale. - Corpul textului: 11, Normal, justify.
- Titlurile secțiunilor (subtitlurile): UPPERCASE (=MAJUSCULE), 11, BOLD, left
- Paragrafele din cadrul unei secțiuni se separă prin rând nou, fără aliniat.
- Notele (dacă există) se inserează în text ca și paragraf simplu, redactat la dimensiunea 9, Normal, justify.
- Secțiunile se separă printr-un rând liber.
- Titlurile de opere (articole științifice, lucrări, volume, etc.) se vor indica în text cu italice.
- Ghilimelele se vor utiliza în text doar la citarea unui anumit pasaj sau fragment reprodus întocmai. (Pentru textul în limba română, se vor folosi semnele: „ ” ).
- Ilustrațiile din text (fotografiile, exemplele muzicale, tabelele) vor fi inserate în text separate prin câte un rând liber, fiind obligatoriu numerotate și însoțite de explicații, la dimensiunea 10, Normal, center. Ilustrațiile vor fi de asemenea centrate.
- Fotografiile se vor indica prin: Figura 1, Figura 2, etc. sau Imaginea 1, Imaginea 2, etc., urmate obligatoriu de explicații.
- Exemplele muzicale se vor indica prin: Exemplul 1, Exemplul 2, etc. urmate obligatoriu de explicații.
- Tabelele se vor indica prin: Tabelul 1, Tabelul 2, etc. urmate obligatoriu de explicații.
- În ceea ce privește exemplele muzicale, se recomandă evitarea utilizării unor partituri întinse. (De regulă, exemplul muzical se referă strict la o realitate pe care textul o descrie și are doar câteva măsuri.)
- Ilustrațiile din text vor fi trimise și ca fișiere separate, în format *.jpg, *.png, *.bmp, având o rezoluție de minim 300 dpi.
- Se vor alege fotografii clare, iar exemplele muzicale vor fi lizibile și, de preferință, tehnoredactate corespunzător. Partiturile manuscrise vor fi acceptate doar dacă scopul lor în text este ilustrativ.
- Textul referințelor bibliografice de la final va fi redactat la dimensiunea 9, Normal, left. Referințele se vor aranja în ordinea alfabetică după numele autorilor.
- Referințele webografice (sursele web) se indică în continuarea listei referințelor bibliografice, fiind separate de acestea printr-un rând liber.
- Se va evita folosirea unor surse webografice generice sau deschise, a căror conținut variază frecvent (ex: Wikipedia).
FOARTE IMPORTANT!
- Articolul se va redacta în două limbi. Una va fi limba de origine a autorului, iar cealaltă va fi o limbă de circulație internațională (în această ordine a preferințelor: engleză, germană, franceză, spaniolă). Astfel, se vor redacta și trimite două fișiere, câte unul pentru fiecare limbă.
- Lungimea articolelor, în cele două limbi trebuie să fie identică. Se va urmări ca și dimensiunea paragrafelor în cele două limbi să fie cât mai apropiată.)
- În cazul textului în limba română se vor folosi în mod obligatoriu diactriticele.
- Dimensiunea fiecărui articol va fi între 5 și 8 pagini, conform specificațiilor.
- Cele două fișiere, cât și fișierele cu ilustrații se vor trimite la adresa: redactia@cs-embe.ro
B. NORME ȘTIINȚIFICE
- Rezumatul trebuie să aibă minim 5 rânduri și maxim 10 rânduri.
- Cuvintele cheie se separă prin ”;” plasat inclusiv după ultimul cuvânt cheie. Se va indica un număr de 5-6 cuvinte cheie.
- Pe parcursul lucrării se va folosi o abordare unitară în ceea ce privește numele proprii (persoane, state/orașe,), titluri de lucrări, dar și notația muzicală:
– Pentru notația muzicală din textul în limba română, se recomandă utilizarea prescurtărilor tradiționale (Do, Re, Mi, bemol, becar, diez, etc.)
– Pentru notația muzicală din textul în limba de circulație internațională, se va utiliza sistemul german/nord-european (F, G, H, dur, moll, es, is) SAU sistemul britanico-american (F, G, B, major, minor, flat, sharp)
- Sistemul de citare folosit de publicația noastră este Sistemul APA. Pentru explicații și exemple, vezi: https://www.mendeley.com/guides/apa-citation-guide/
- În cadrul textului, atunci când o lucrare este citată, se pun între paranteze datele lucrării citate (Nume, Anul apariției: Pagina) ca de exemplu: (Giuleanu, 2003: 284). În cazul lucrărilor cu mai mulți autori, citarea se realizează astfel: (Popescu & Ionescu, 2015: 54). În acest sistem de citare indicarea numărului paginii de la care se citează se poate omite. Dacă autorul este necunoscut, se vor cita primele cuvinte ale referinței.
- Sursele bibliografice vor fi indicate la final, conform următoarelor reguli generale:
Lucrări cu 1 autor:
Nume, P. (Anul Publicării). Titlul lucrării (ed. numărul ediției). Orașul, Țara: Editura
[Exemplul acesa se referă la citarea unui volum (al unei cărți)]
Lucrări cu 2 autori:
Nume, P. & Nume, P. (Anul Publicării) ……
Lucrări cu 3 sau mai mulți autori – se precizează doar primul autor:
Nume, P., et. al.(Anul Publicării) ……
Capitol dintr-o carte:
Nume, P. (Anul Publicării). Titlul capitolului. P. Nume (Ed.). Titlul cărții. (ed. numărul ediției, pp. între care se găsește capitolul). Orașul, Țara: Editura
Articol dintr-o revistă sau sursă online:
Nume, P. (Anul Publicării). Titlul capitolului. Titlul revistei, Numărul revistei (ediția, volumul – opțional), paginile între care se găsește articolul
Articol dintr-o revistă online:
Nume, P. (Anul Publicării). Titlul capitolului. Titlul revistei, Numărul revistei, paginile între care se găsește articolul. DOI (preferat) sau Retrieved from URL (adresa web)
Site web:
Nume, P. (Anul, luna ziua accesării). Titlul referinței (materialului). Retrieved from URL (adresa web)