Fondator și Redactor șef

Editor, traduceri și concepție copertă

Maria Enescu (Pitești, 1986) asistent universitar doctor în cadrul Catedrei de Muzică a Universității Naționale de Științe și Tehnologie Politehnica București, Centrul Universitar Pitești la disciplinele Istoria Muzicii, Teoria Muzicii și Educarea auzului muzical. A finalizat studiile doctorale în cadrul Universității de Vest din Timișoara (2024), sub coordonarea distinsului prof.univ.dr.habil. Lucian Emil Roșca, cu tema Rolul lui Gavriil Musicescu în evoluția muzicii românești.

Se implică intens în diverse activități didactice, culturale și științifice prin lucrări științifice publicate în reviste de specialitate, participări conferințe naționale  și internaționale.

Din anul 2020 este membră în echipa editorială ca editor și translator a lucrărilor incluse în  revista Cercetări și Studii în domeniul Etno-Muzicologiei, Bizantinologiei și Etnologie, în comitetul de organizare a evenimente științifice și culturale la nivel național dar și cele organizate de Asociația pentru Cultură Bănățeană.

Articole și studii

  • Valorificarea folclorului muzical în creațiile corale ale lui Gavriil Musicescu în: Interferențe muzicologice și educaționale, Vol. 1/2025, Editura Muzicală, 2025, Centrul Universitar Pitești.
  • Conferința Internațională Anuală a Asociației pentru Cultură Bănățeană, Științele Etnomuzicologiei și Etnocoreologiei și practica folclorului în Balcani, ediția a IV-a în: Revista Cercetări și Studii Etno-Muzicologie, Bizantinologie și Etnologie, nr. 7/2024, Editura Eurostampa, 2024, Asociația pentru Cultură Bănățeană Timișoara.
  • Valorificarea folclorului în creația corală românescă – Dor, dorule de Gavriil Musicescu în: Revista Ro Act, vol. 2/2022, Editura Eurostampa, 2024, Timișoara.
  • Anton Pann – Personalitate complexă a muzicii și culturii românești, de Vasile Vasile în: Revista Muzica, 5/2022, Editura U.C.M.R, 2022, București.

Participări la colocvii și conferințe

  • Conferința Internațională de Istorie Acta Historica Civitatis Lugosiensis, ediția a IV-a, Lugoj, 6-8 decembrie 2024: Perspective etnice rezultate din analiza folclorului muzical românesc în concepția lui George Breazul.
  • Conferința științifică Anuală a Asociației de Științe Etnologice din România (ASER), Dinamica tradiției. Realități culturale și reflecții teoretice, Timișoara, 21-23 noiembrie 2024: Folclorul muzical – fundamente etnice și sociale în viziunea lui George Breazul
  • Conferința științifică de cercetări în Etnomuzicologie și Bizantinologie, Repertorii și tipologii etnofolclorice, Ediția a III-a, Institutul de Cultură al românilor din Voivodina, Zrenianin, Serbia, 9-10 decembrie 2022: Gavriil Musicescu – promotor al valorificării folclorului românesc în creații culte
  • Simpozionul Cultură, Tradiție, Artă în Spațiul Intercultural al românilor din Diaspora, ediția a II-a 2022, Gyula, Ungaria, 22 Octombrie 2022 : Valorificarea folclorului în creația corală românescă – Dor, dorule de Gavriil Musicescu

Conferințe (membru organizator)

  • Conferința Internațională de Etnomuzicologie și Etnocoreologie, Științele Etnomuzicologiei și Etnocoreologiei și Practica Folclorului în Balcani ediția a V-a, Bitola, Republica Macedonia de Nord, 26-29 iulie 2024.
  • Simpozion național de Etno-Muzicologie dedicat folcloristului și compozitorului Sabin Drăgoi – 130 de ani – membru corespondent al Academiei Române, Timișoara, 3 iunie 2024.
  • Conferința Internațională Anuală a Asociației pentru Cultură Bănățeană, Științele Etnomuzicologiei și Etnocoreologiei și practica folclorului în Balcani, ediția a IV-a, Kikinda, Serbia, 12-13 decembrie 2023.
  • Conferința Științifică de Cercetări EtnoMuzicologie, Bizantinologie, Etnografie – Repertorii și tradiții, ediția a III-a, Serbia, Mese Selimovica, Institutul de cultură al românilor din Voivodina, 9-10 decembrie 2022.

Proiecte

  • Cool Poli Fest, Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica București – Centrul Universitar Pitești: Atelier de interpretare muzicală, 23-25 mai 2024.