Pentru autori

Peer Review

Procesul de evaluare

    Etapa de recenzare a lucrărilor primite, reprezintă un procedeu deosebit de important premergător publicării lucrărilor. Colectivul de recenzori are o misiunea importantă de a asigura viabilitatea și calitatea științifică a contribuției autorilor, de a evalua cu anticipație impactul revistei. De aceea recenzorii au și libertatea de a sugera eventualele corecturi, îmbunătățiri asupra conținutului și a formei dar și a respectării cerințelor de tehnoredactare impuse de comitetul editorial. Important este pentru noi și calitatea traducerii lucrărilor, în acest sens politica revistei este de a oferi oportunitatea ca autorii să-și poată publica lucrările în limba nativă și cea dea două limbă în engleză.

    Acest concept a fost adoptat de comitetul editorial în consultare cu comitetul științific la propunerea Editorului șef. Scopul este de a oferi posibilitatea pe deoparte ca autorii de a se putea exprima mai liber, de a oferi spre înțelegerea textului și a cercetării în sine și în al doilea rând de a oferi o accesibilitatea internațională asupra cunoașterii contribuțiilor în premieră. Originalitatea lucrărilor științifice stau pe primul loc în ceea reprezintă contribuția reală, unică.

    Cercetări și Studii. Etno-Muzicologie, Bizantinologie, Etnologie aplică modelul de recenzare a articolelor trimise spre publicare fiind supuse acestei evaluări și selecții de către cei mai buni specialiști pe domeniile de expertiză. Recenzarea pe care o aplicăm include modelul de double-blind peer-review. În acest context nefiind cunoscută identitatea de către părți a autorului sau a autorilor unui articol, a recenzorului respectiv a recenzorilor. Redactorul desemnează recenzorul care are un rol de a evita eventualele conflicte de interese, fiind singurul care este în contact cu identitatea autorului sau a autorilor, cât şi cu cea a recenzorului. În situațiile particulare rar întâlnire în care modelul double-blind peer-review nu este posibil, atunci se va aplica sistemul simple-blind peer-review. În această situație doar recenzorul cunoaște identitatea autorului, dar autorul nu o cunoaște pe cea a recenzorului.

    Procesul de recenzare

    Procesul de recenzare include următoarele etape:

    1. Primirea articolelor:
    Lucrările se trimit pe email către Redactorul șef sau/și redactorul șef adjunct primește articolele din care vor fi direcționate către redactori.

    2. Evaluarea din partea editorilor:
    În această etapă se urmărește ca lucrările să corespundă tematicii obiectivelor revistei, condițiilor și formatului norme tehnice și de conținut specificate ce se regăsesc la rubrica Instrucțiuni pentru autori. În urma acestei prime evaluări, lucrarea poate să fie acceptată sau respinsă, autorul fiind notificat despre neîndeplinirea cerințelor.

    3. Evaluarea recenzorilor:
    În cazul în care lucrările au fost acceptate în urma evaluării redactorilor, aceștia, după ce au desigilat elementele de identificare ale autorilor, le vor trimite către doi sau mai mulți recenzori. Trebuie să menționăm că recenzorii sunt specialiști în domeniul, cu competențe și expertiză recunoscută la nivel național și internațional. În etapa de alegere a recenzorilor se urmărește evitarea unor posibile conflicte de interese. În această situație, suplimentar recenzorul poate propune invitarea unor peer-review-eri care îndeplinesc cerințele menționate mai sus și care nu fac parte din colectivul științific permanent al revistei. După evaluarea lucrărilor, recenzorii completează formularul de recenzie pus la dispoziție.

    Următoarea procedură include transmiterea de către peer-review-er redactorului formularul de recenzie completat, care va conține următoarele posibile și concluzive recomandări: acceptare spre publicare a lucrării fără a se solicita modificări; acceptare pentru publicare a lucrării cu recomandări de a se modifica; respingerea spre publicare a lucrării.

    În urma citirii rapoartelor recenzorilor, redactorul transmite autorului lucrării una dintre următoarele decizii cu privire la acceptare sau respingere:

    • Acceptarea fără recomandări de modificare și completare a lucrării în vederea publicării în revistă.
    • Acceptare cu modificări și completări minore pentru acceptarea spre publicare, cu recomandări din partea recenzorului care vor fi trimise către autor pentru rezolvarea acestora la un termen stabilit.
    • Acceptare pentru publicare cu recomandarea unor modificări majore care vor fi trimise către autor.
    • Recomandările formulate de către recenzor se vor rezolva de către autor la un termen bine stabilit. Odată reprimită lucrarea cu corecturi, va fi retrimisă către peer-review-erilor, care au calitatea de a decide acceptarea. Respingerea spre publicare poate surveni în cazul în care nu se întrunește cerințele anterioare ale peer-review-erilor prin consultare directă cu redactorul șef. Acceptarea sau respingerea unei lucrări în vederea publicării în revistă revine redactorului şef.
    • În cazul respingerii, autorul lucrării va primi o notificare cu mențiunea motivelor care au dus la respingere. În această situație, lucrarea nu mai poate fi retrimisă către redacția revistei, chiar dacă recomandările peer-review-erilor au fost întrunite.
    • Respingerea unei lucrări se poate aplica mai ales în cazul unor forme de plagiat, includerea unor date și informații nereale. Toate acestea pot constitui la decizia redactorului șef ab initio care duce la respingerea definitivă a lucrării.

    NU SE PERCEPE TAXĂ DE PUBLICARE!